Amaya Coppens: Buitenlandse Zaken wil medisch en humanitair bezoek

Door Mark Demesmaeker op 10 december 2019

Vandaag 10 december is ‘Internationale Dag van de Mensenrechten’. We vragen aandacht en actie voor al wie slachtoffer is van mensenrechtenschendingen. Ik denk ook speciaal aan onze landgenote Amaya Coppens. De studente van 25 zit opnieuw in een Nicaraguaanse cel omwille van haar kritische stem tegenover het bewind van president Ortega. Zij is in haar land een bekende studentenleidster en pleitbezorger voor rechtvaardigheid en mensenrechten. Op de dringende vraag die ik aan minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin richtte na haar aanhouding, kreeg ik dit antwoord. Ik ijver verder voor haar vrijlating.  

“Geachte heer Senator,

We hebben uw brief gericht aan de Heer Minister Goffin goed ontvangen, waarvoor dank.

We kunnen u verzekeren dat de situatie van Amaya Coppens van zeer nabij wordt opgevolgd zowel door de FOD Buitenlandse Zaken en de Belgische Ambassade in Panama, verantwoordelijk voor Nicaragua, als door onze lokale diplomatieke partners in Nicaragua.

Via diplomatieke kanalen hebben we een medisch en humanitair bezoek aangevraagd.  Verder zullen we ook de volgende hoorzitting in het proces van Amaya, gepland voor eind januari 2020, bijwonen.”

 

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is