HLN "Belgisch-Nicaraguaanse studente geneeskunde Amaya Coppens vrijgelaten"

Door Mark Demesmaeker op 12 juni 2019

In Nicaragua is de Belgische-Nicaraguaanse studente geneeskunde Amaya Coppens (24) vrijgelaten. Sinds september zat Coppens opgesloten in het Centraal-Amerikaanse land, omdat ze met andere studenten betoogde tegen de Nicaraguaanse president Daniel Ortega. Coppens heeft na haar vrijlating een amnestie door de regering verworpen. “Wij aanvaarden geen amnestie want wij vragen voor niets vergiffenis, wij hebben geen enkel misdrijf begaan.”

Coppens (24) is thuisgekomen in haar woning in Esteli in het noorden van Nicaragua, aldus het familielid bij Belga. Ze was vergezeld van haar broer. Een honderdtal mensen verwelkomde haar met spandoeken. 

Protesten
De Belgisch-Nicaraguaanse studente geneeskunde, die een Belgische vader en een Nicaraguaanse moeder heeft, nam vorig jaar deel aan grootschalige protesten tegen president Daniel Ortega. Aanleiding was de hervorming van het socialezekerheidsstelsel in het Latijns-Amerikaanse land, maar de actievoerders gingen al snel het vertrek van Ortega eisen. Coppens eiste bij die protesten een hoofdrol op.

De manifestaties werden hardhandig neergeslagen, wat aan minstens 325 mensen het leven zou hebben gekost. Volgens oppositiebewegingen zouden er toen ook tussen de 600 en 800 tegenstanders van Ortega gevangengenomen zijn. Zelf riskeerde Coppens 50 jaar cel. 

Ik heb heel gelukkig. Het is niet gemakkelijk geweest om van mijn vrijheid beroofd te zijn, maar de berichten die de mensen ons de hele tijd zijn blijven sturen, vanuit Nicaragua en vanuit België, hebben me de kracht gegeven”, aldus de 24-jarige Coppens in een Skype-gesprek met RTBF. Ze zegt na haar gevangenschap “nog zekerder te zijn van de strijd die we voeren. We staan aan de juiste kant van de geschiedenis, we blijven op straat komen.”

Samen met zeven andere gedetineerden begon Amaya op 27 februari een hongerstaking. In een communiqué legden de acht gedetineerden toen uit waarom ze in hongerstaking gegaan zijn. Ze verwezen daarvoor onder meer naar het feit dat ze gebruikt worden als “pionnen in de lopende onderhandelingen”. 

Europarlementslid Mark Demesmaeker die haar destijds als eerste Belg ging opzoeken zei: “Zo sluit je een dier nog niet op.”

Amnestie
Andere mensen die vandaag vrijkwamen zijn onder meer de journalisten Miguel Mora en Lucía Pineda. Op sociale netwerken circuleren beelden waarop te zien en te horen is hoe vrijgelaten opposanten “Nicaragua” en “gerechtigheid” roepen bij het verlaten van de gevangenis in een minibus van het Rode Kruis.

Gisteren werd in Nicaragua al een vijftigtal politieke gevangenen vrijgelaten op basis van een zaterdag gestemde amnestiewet. De oppositie is tegen de wet, want ze ziet er een manier in om druk te blijven uitoefenen op tegenstanders van de regering van president Ortega.

Coppens verwierp die amnestie na haar vrijlating . “Wij aanvaarden geen amnestie want wij vragen voor niets vergiffenis, wij hebben geen enkel misdrijf begaan”, zei de Belgisch-Nicaraguaanse bij aankomst thuis. “Integendeel, het zijn zij (de regering) die misdaden tegen de mensheid hebben gepleegd en zich zorgen zouden moeten maken”, aldus Coppens.

Wij blijven gerechtigheid en democratie eisen, wij vergeten geen enkele dode, wij vergeten Eddy Montes (doodgeschoten in de gevangenis) niet en wij zullen blijven vechten tot er echt gerechtigheid heerst in Nicaragua”, voegde ze er aan toe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is