Catalaanse politieke gevangenen starten met hongerstaking!

Door Mark Demesmaeker op 4 december 2018

Aangrijpende foto uit de gevangenis van Lledoners. De zeven Catalaanse politieke gevangenen houden vol, ook al leven enkelen al meer dan een jaar achter tralies. Vier van hen zijn bezig met een hongerstaking om te protesteren tegen hun behandeling door de Spaanse justitie. Ze zitten al maanden in voorhechtenis vanwege hun rol in de organisatie van een onafhankelijkheidsreferendum in oktober 2017.

De hongerstakers stellen dat de Spaanse justitie hun fundamentele rechten, zoals het vermoeden van onschuld en het recht op een eerlijk proces, schendt. Ze klaagden hun situatie al verschillende keren aan bij het Spaans grondwettelijk hof. Zonder resultaat echter, het Hof weigert hun zaak te behandelen. Dat is volgens de advocaat van Catalaanse politieke gevangenen een flagrante overtreding van de Europese wetten over de voorlopige hechtenis. Volgens de Catalanen ‘vergeet’ het grondwettelijk hof hun bezwaarschriften bewust.

Het is immers de bedoeling van de 9 opgesloten politieke leiders om naar het Europees hof voor de Rechten van de Mens te trekken met hun zaak. Maar dat kan pas nadat alle rechtsmiddelen in Spanje uitgeput zijn.

 

Europese burgers zwijgen niet en ondertekenen massaal de solidariteitscampagne https://vagadefam.cat/#/denuncia

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is