De gymnastiek van Verhofstadt

Door Mark Demesmaeker op 23 december 2015

De ALDE- fractieleider in het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, is een meester in politieke gymnastiek... maar heeft zijn lenigheid nu toch een beetje overschat. Naar aanleiding van de Spaanse parlementsverkiezingen van afgelopen zondag feliciteerde hij in één enkel persbericht zowel de Spaanse unionisten van Ciudadanos, de nationalisten van het Baskische PNV (Partido Nacionalista Vasco) en van DiL (Democràcia i Libertat) uit Catalonië met het behaalde resultaat. Je moet het lef maar hebben om deze drie politieke rivalen, wel allemaal lid van zijn ALDE-herberg, in één zin te vermelden.  De grote roerganger wenst dan vervolgens dat de drie ALDE- partners "een constante factor van het Spaanse politieke landschap kunnen blijven". Nu mag je Artur Mas en Baskische politieke leiders van PNV veel toewensen, maar een constructieve rol binnen het kader van de Spaanse staat is niet meteen hun ambitie.

In Catalonië zal Artur Mas, wanneer hij opnieuw aangesteld wordt als president van Catalonië, verder gaan met zijn traject richting Catalaanse onafhankelijkheid. Al hangt hem een Spaanse veroordeling boven het hoofd. Ook de Baskische PNV-regeringsleider (in het Baskisch Lehendakari) Inigo Urkullu kondigde, gesterkt door het verkiezingsresultaat, aan dat onderhandelingen over het Baskische autonomiestatuut absolute prioriteit zijn.

Met de Baskische en Catalaanse voornemens en de forse groei van Ciudadanos lijkt een confrontatie tussen beide politieke kampen in Madrid onafwendbaar.  Ook in Brussel lijken Verhofstadts kerstwensen olie op het vuur. Ramon Tremosa, ALDE- Europarlementslid van de Catalaanse onafhankelijkheidspartij kan de grillen van de leider van de kameleonfractie nog amper volgen. Hij stelt zich, samen met vele anderen de vraag of de grote leider zijn persbericht beneveld aan de feestdis gedicteerd heeft.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is