De 'mishandelde oplossing' B-H-V

Door Mark Demesmaeker op 13 april 2010, over deze onderwerpen: BHV, Politiek, Zesde staatshervorming

Gaat dat zo een beetje met die onderhandelde oplossing over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde? Eerlijk gezegd, we zouden het niet weten. De N-VA was geen seconde betrokken bij de voorbereidende bilaterale gesprekken van de koninklijke opdrachthouder of ‘ontmijner’ Jean-Luc Dehaene.

We weten over de splitsing van B-H-V evenveel als elke Vlaming kan vernemen via de media. We zijn bij het theater gewoon niet betrokken.

De nervositeit is groot en dat kan ook niet anders. Dat leidt dan tot de beruchte lekken of proefballonnetjes. Begin deze week gaf cdH-voorzitster en vicepremier Joëlle Milquet daar nog een staaltje van. De voorstellen van de koninklijke opdrachthouder Dehaene waren voor haar ‘totaal onaanvaardbaar’. Die zogenaamde voorstellen, die bekend werden via het geruchtencircuit, kwamen volgens La Libre Belgique neer op vier toegiften: 1. De rechtstreekse verkiezing van de burgemeesters in de zes Vlaamse faciliteitengemeenten Linkebeek, Drogenbos, Wezembeek-Oppem, Kraainem, Sint-Genesius-Rode en Wemmel; 2. Federale voogdij over die zes gemeenten; 3. Een inschrijvingsrecht voor de Franstaligen van de zes in een Brusselse gemeente en 4. Een splitsing van het gerechtelijk arrondissement B-H-V met de mogelijkheid voor de Francofonen om naar de rechtbank in Brussel of Nijvel te trekken. Dat de zes faciliteitengemeenten daarmee totaal in Belgisch-Brussels vaarwater komen, is voor Joëlle Milquet nog niet eens genoeg.

Het moet dus nog meer zijn, terwijl de definitieve gesprekken met alle ‘onderhandelaars’ nog niet eens zijn gestart. Dehaene voerde tot nu toe alleen gesprekken met aparte vertegenwoordigers van de partijen, een aloude tactiek. Enkele dagen daarna zou de ‘onderhandelde oplossing’ er moeten zijn. Maar de Franstaligen spreken nu al van een verlenging tot de derde week na Pasen. Het konijn moet dan wel uit de hoge hoed springen voor donderdag 22 april, als de Kamer in voltallige zitting bijeenkomt. Maar misschien kun je dat ook nog eens uitstellen. Misschien kan een regering, die al lang ‘in de onmogelijkheid tot regeren’ verkeert, ook nog wel het parlement op non-actief zetten. Met kalenders kan in dit land alles. Als Pasen voortdurend opschuift, kan ook dat er nog wel bij.

Gewoon de grondwet

Blijkbaar is de toepassing van de grondwet in België een onmetelijk probleem. Er moest per se een onderhandelde oplossing komen. Het werd van alle kanten aangeprezen. De visie van de N-VA dat je niet onderhandelt over de grondwet en de arresten van het Grondwettelijk Hof werd afgedaan als onuitsprekelijk radicalisme. De Franstaligen zouden immers hun ongrondwettige ‘pied à terre’ in Vlaams-Brabant moeten opgeven en daar moesten compensaties voor komen. In de onderhandelde oplossing kunnen er dus alleen maar eenzijdig geschenken worden uitgedeeld aan de Franstaligen. De vraag is alleen nog hoe mateloos de compensaties kunnen zijn.

De kampioenen van het Belgische overlegmodel wilden een onderhandelde oplossing. Wel die is in de maak. Het wordt een ‘mishandelde oplossing’ en dat kan niet anders.
Het enige alternatief is er echter nog steeds: het wetsvoorstel dat al een eerste maal in november 2007 werd goedgekeurd door de Vlaamse partijen in de Kamer, een voorstel dat mee werd ingediend door CVD&V’er Herman Van Rompuy, nochtans geen vaandeldrager van het Vlaamse radicalisme. Nadien werd het steeds maar tegengehouden door een opeenvolging van Franstalige belangenconflicten, maar ook dat loopt nu ten einde. Gewoon stemmen dat voorstel!
En gaan de Franstaligen dan een alarmbelprocedure starten? Dat kan. En laten ze dan de regering Leterme II vallen? Dat kan ook. Aan die regering verliezen we niet veel. De Franstaligen moeten wel beseffen dat België - dat hen nochtans zo dierbaar is - dan helemaal in crisis geraakt. Die verantwoordelijkheid moeten ze dan maar op zich nemen.

Nog eens ongrondwettige verkiezingen - met een niet gesplitste kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde - organiseren is niet meer mogelijk. Daar was eigenlijk iedereen het over eens. Of verandert ook deze evidentie nog?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is