De Standaard: Afval- en luchtmaatregelen worden afgevoerd

Door Mark Demesmaeker op 12 december 2014

Het plan van de Europese Commissie om geplande wetgeving over luchtkwaliteit en afvalbeleid te schrappen, stuit op breed verzet.

De afvoering van de twee wetgevende pakketten past in de strijd van de nieuwe Commissie tegen de 'reglementitis'. In dat kader wordt het mes gezet in een hoop Europese initiatieven die nog in de pijplijn zitten(DS 7 december). De Commissie zou in totaal 80 hangende kwesties afvoeren, meldde deEuropean Voice gisteren op basis van een ontwerptekst die het te pakken kreeg van het werkprogramma dat de Commissie volgende dinsdag goedkeurt. Het luchtpakket zou worden gewijzigd in functie van het eerder afgesproken energie- en klimaatpakket 2030. En voor het afvalpakket lijkt het schier onmogelijk om binnen afzienbare tijd een akkoord tussen de lidstaten en het Parlement te bereiken, zegt de Commissie, zodat ze het maar meteen afvoert.

Die intentie stuit op fel protest. 'Cruciale milieuwetgeving schrappen is niet hetzelfde als 'beter reguleren'', zei Rebecca Harms, de leider van de Groenen in het EP. Ook EP-lid Mark Demesmaeker (N-VA) protesteerde. Alle fracties van het EP hebben gevraagd om het pakket te behouden, en 11 lidstaten hebben dat ook gevraagd. 'Het argument dat er geen akkoord haalbaar is tussen lidstaten en Parlement raakt dan ook kant nog wal', zei hij. (kdr)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is