[DE TIJD] Europese Commissie schaft natuurregels dan toch niet af

Door Mark Demesmaeker op 8 december 2016

De Europese Commissie besliste gisteren de toepassing van de bestaande Europese regels voor natuurbescherming te verbeteren in plaats van ze af te schaffen. Ze komt daarmee tegemoet aan de vraag van 500.000 natuurliefhebbers.

De vogel- en habitatrichtlijnen zijn Europese basisregels voor natuurbescherming. De Commissie lanceerde twee jaar geleden een brede bevraging over de toepassing van die regels. Het resultaat was dat de regels goed zijn, maar dat de implementatie tekortschiet.

Toch probeerde het kabinet van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gisteren alsnog om de regels, die de Duitse industrie een doorn in het oog zijn, af te voeren. Dat standpunt haalde het niet, aangezien nagenoeg de hele Commissie tegenstemde. Natuurorganisaties zijn kwaad dat daar ooit twijfel over werd gezaaid.

Een rapport van Europees Parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) drong eerder aan op een versterkte uitvoering van de natuurregels. 'De Commissie is uiteindelijk toch gezwicht voor de parlementaire en de publieke druk.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is