Demesmaeker pleit persoonlijk bij Saoedische regering voor vrijlating blogger Badawi

Door Mark Demesmaeker op 10 februari 2016

Europees Parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) heeft bij de Saoedische Minister van Justitie, Dr. Walid bin Mohammad bin Saleh Al-Samaani, voor de vrijlating van blogger Raif Badawi gepleit. "Een vrijlating blijkt nog steeds onbespreekbaar. Het schrappen van de duizend zweepslagen is nu echter wél een optie," zegt Demesmaeker. "Uiteraard is dit nog ruim onvoldoende, maar het zou alvast een belangrijke stap in een meer menswaardige richting zijn."

Demesmaeker bevindt zich sinds zondag in Saoedi-Arabië, waar hij met de Commissie Buitenlandse zaken van het Europees Parlement verschillende hoogwaardigheidsbekleders heeft ontmoet.  Demesmaeker:"Deze ochtend spraken we met de Saoedische Minister van Justitie, waarbij ik hem rechtstreeks om de vrijlating van Badawi vroeg. Opvallend dat alle andere aanwezige fracties muisstil bleven. Naar aanleiding van de uitreiking van de Sacharovprijs pleitte iedereen nog unaniem voor zijn vrijlating."

Op Demesmaekers vraag tot vrijlating ging de Saoedische minister echter niet in. Maar het schrappen van de zweepslagen wil hij nu wel overwegen, als de medische toestand van Badawi dat vereist. "Een duidelijke belofte kreeg ik niet. Maar we moeten elke stap die de mensonwaardige situatie van Badawi kan verbeteren, omarmen. Ik blijf alleszins voor zijn vrijlating ijveren en zal hiervoor de rechtstreekse dialoog met de Saoedische regering blijven aangaan. Een man als Badawi hoort niet achter tralies."

Badawi werd in 2012 gearresteerd, omdat hij volgens de Saoedische overheid in zijn blogs 'de islam beledigde'. De 31-jarige blogger werd tot een gevangenisstraf van tien jaar en duizend zweepslagen veroordeeld. Midden december kreeg hij van het Europees Parlement de Sacharovprijs, die jaarlijks aan een voorvechter van de vrijheid van denken wordt uitgereikt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is