‘Die Ode an die Freude’ klinkt vals als de EU vervolging van Catalaanse leiders toestaat!

Door Mark Demesmaeker op 5 december 2019

In het Europees Parlement nodigde de Commissie Buitenlandse Zaken nationale parlementsleden uit alle EU lidstaten uit voor een gezamenlijk debat met de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid, de Spanjaard Josep Borrell, en Europees Commissaris voor Uitbreiding en Nabuurschap Oliver Varhelyi.

Ik wees hen er op dat de EU haar moreel gezag nog moeilijk kan laten gelden in de rest van de wereld, als ze zelf toelaat dat verkozen Catalaanse politici en sociale leiders vervolgd en zwaar gestraft worden… :

“Het beschermen en promoten van fundamentele rechten en vrijheden behoort tot de essentie zelf van de Europese Unie. We hebben een groot moreel gezag in de rest van de wereld. Maar de EU kan dat gezag maar laten gelden, tot zolang er consistentie is tussen ons extern beleid en ons intern beleid. Met andere woorden, onze soft power kan alleen succesvol zijn, als we zelf intern niet selectief zijn en als we niet wegkijken als intern grondrechten met de  voeten worden getreden. Helaas IS de EU heel selectief…. Bij het wegkijken en stilzwijgend goedkeuren van de vervolging van Catalaanse politieke en sociale leiders in Spanje. Die selectiviteit is veel burgers opgevallen, en ook autoritaire leiders op wie wij invloed willen uitoefenen. Zo vraagt de EU de Turkse president Erdogan met aandrang om zijn politieke repressie te stoppen… Maar Erdogan verdedigt de vervolging van verkozen Koerdische politici door te wijzen naar de repressie in Spanje. Europese burgers verwachten dat de EU hun grondrechten verdedigd, altijd en overal. Een vreedzame democratische beweging criminaliseren, leiders opsluiten en veroordelen tot disproportioneel lange straffen is verkeerd en zeer on-Europees. Zolang de EU dit toestaat klinkt de Europese hymne, ‘Die Ode an die Freude’, hier en in de rest van de wereld vals in de oren!”

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is