U bent hier
EU zet stap vooruit voor biodiversiteit

Het Europees Parlement heeft de toetreding van de EU tot CITES goedgekeurd. Dat verdrag regelt de internationale handel in bedreigde dieren en planten die in het wild leven. Het doel is voorkomen dat die bedreigde soorten uitsterven. Eerder sloten zich al 180 landen aan bij het verdrag, waaronder ook alle 28 EU-lidstaten. De EU zelf was tot voor kort enkel waarnemer.
N-VA-Europarlementslid Mark Demesmaeker reageert tevreden: "CITES is intussen veertig jaar oud, maar meer dan ooit nodig. Het verdrag biedt bescherming aan niet minder dan 35.000 dier- en plantensoorten en regelt miljoenen grensoverschrijdende transacties van dieren, planten en afgeleide producten."
Illegale handel
Demesmaeker benadrukt dat het dossier veel verder reikt dan handel en milieu: "Het Wereldnatuurfonds schat de waarde van de illegale handel in bedreigde diersoorten en afgeleide producten alleen al op 19 miljard dollar. Dat maakt het de vierde grootste illegale handel, na drugs, namaak en mensenhandel. Met de winsten worden vaak oorlog en terrorisme gefinancierd. De Europese Commissie stipte gisteren nog aan dat via CITES bijvoorbeeld ook Interpol wordt ingeschakeld in de strijd tegen georganiseerde misdaad. Onze fractie is er dan ook van overtuigd dat de toetreding tot CITES een goede zaak is", besluit Demesmaeker.