Europese verkiezingen in Catalonië liegen niet!

Door Mark Demesmaeker op 6 juni 2019

1.720.550 Catalanen (of 50.1%) stemden voor een onafhankelijkheidspartij en sturen 4 mensen naar het Europees Parlement.  Indien de stembusgang gerespecteerd wordt tenminste; Oriol Junqueras wacht in de gevangenis van Madrid immers nog op een uitspraak in de zaak rond rebellie. Oriol was Spitzenkandidaat van de Europese Vrije Alliantie en de nummer 1 van Esquerra Republicana de Catalunya, de linkse republikeinen.  Zijn collega Diana Riba is nieuwkomer. Diana is activiste en echtgenote van die andere bekende politieke gevangene, Raul Romeva. Aan hen om democratie en rechtvaardigheid in Spanje en elders te herstellen. Politici horen thuis in parlementen en niet achter tralies.   

Ook Carles Puigdemont en Toni Comin, oud- ministers die als politieke vluchtelingen in ons land verblijven, maken hun opwachting. Moedig! Al van dag 1 ondervinden de twee verkozenen van Junts per Catalunya last van overijverige Europese ambtenaren en prominenten die, liever dan de belangen van democratisch verkozen volksvertegenwoordigers te verdedigen, gedwee instructies van Madrid uitvoeren. Puigdemont en Comin mochten lange tijd het parlement niet betreden.  Wat een kleutertuin.... Ook al loopt mijn taak hier bijna te einde, zwijgen doe ik niet.  Ik stuurde Tajani en alle andere ‘verlichte geesten en ware democraten’ die het Europees Parlement bevolken een brief om de deur open te zetten voor Carles Puigdemont, Toni Comin en de democratie!

De vraag is uiteraard in hoeverre de Europese prominenten hun slappe en afwachtende positie in het Spaans- Catalaanse conflict willen bijsturen....

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is