Dreigende executie Dr Ahmadreza - EU moet haar verantwoordelijkheid nemen!

Door Mark Demesmaeker op 12 december 2017

N-VA onderneemt ook in het Europees parlement dringende actie om het leven te redden van VUB gastdocent Dr Ahmadreza Djalali, die in Iran wacht op zijn executie. De Europese parlementsleden zijn deze week in Straatsburg voor de plenaire vergaderingen. Vanmiddag komt Mark Demesmaeker tussen in een plenair debat, en dondermiddag organiseert hij een solidariteitsdemonstratie waarop hij zijn collega's uitnodigt. Mark: 'Op die manier willen we een sterk signaal sturen naar de Iraanse overheid en naar Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini. Vlaams minister-president Geert Bourgeois zond al een genadeverzoek voor Dr Djalali naar de Iraanse leiders. Ik verwacht van Mogherini een sterke boodschap. Alleen sterke internationale druk kan zijn leven redden. De EU moet haar verantwoordelijkheid nemen.'

Dr Ahmadreza Djalali is 45 jaar oud en vader van 2 kinderen. Hij heeft de Zweedse en Iraanse nationaliteit en werk als medisch onderzoeker aan 'CRIMEDIM', een research center in het Italiaanse Novara. Hij is ook docent in 'European Master in Disaster Medicine' aan de universiteiten van Oost Piedmont en de Brusselse VUB.

Op 26 april 2016 reisde hij naar Iran waar de Iraanse veiligheidsdiensten hem onmiddellijk aanhielden. Hij wordt sindsdien in onmenselijke omstandigheden opgesloten in de Evin gevangenis van Teheran. Op 21 oktober werd hij ter dood veroordeeld omdat hij zou samengewerkt hebben met vijandige staten om de nationale veiligheid van Iran te ondermijnen. Bewijzen daarvoor zijn nooit geleverd. Vorige week verliep de beroepstermijn voor dit vonnis. Dr Djalali verzocht zijn advocaat, die door de Iraanse overheid is aangesteld, om beroep aan te tekenen maar die liet na dit te doen. Daardoor is zijn executie uitvoerbaar. We hopen dat het niet zo ver komt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is