Geloofwaardigheid veraf bij goedkeuring visserij-overeenkomst EU-Marokko

Door Mark Demesmaeker, Marc Hendrickx op 10 december 2013, over deze onderwerpen: Europese handel

Tegen het internationaal recht in heeft het Europees Parlement vandaag ingestemd met een controversiële visserijovereenkomst tussen de EU en Marokko. Door de ontkenning van het zelfbeschikkingsrecht en de rechten van de bevolking in de Westelijke Sahara, wordt de EU steeds meer een oorzaak van het conflict tussen Rabat en de Sahrawi-bevolking", reageren Europees Parlementslid Mark Demesmaeker en Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx.

De opname van de Westelijke Sahara in de overeenkomst zorgt voor grote juridische en politieke bezwaren. Marokko bezet het gebied sinds 1975 illegaal, heeft geen soevereiniteit over de regio.  Als een door de Verenigde Naties erkende niet-zelfbesturende regio, moet het genot van de natuurlijke inkomstenbronnen aan de plaatselijke bevolking toekomen.

Het getuigt bijgevolg van bijzonder slechte smaak om vanuit Europa Marokko een handje te blijven helpen bij het leegroven van de Westelijke Sahara. De tekst van het akkoord bevat bovendien slechts een algemene rapportageverplichting voor Marokko over de naleving van het internationaal recht en de mensenrechten ten aanzien van de Sahrawi.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is