LAAT AMAYA OPNIEUW VRIJ!

Door Mark Demesmaeker op 6 december 2019

Opnieuw schieten we in actie voor de vrijlating van onze landgenote Amaya Coppens. Enkele dagen geleden werd Amaya door de Nicaraguaanse autoriteiten opnieuw gearresteerd en opgesloten. Amaya is 25, studente geneeskunde, en was de voorbije jaren één van de gezichten van de studentenbeweging voor democratische hervormingen in het autoritaire Nicaragua van president Ortega. Ik kon haar begin dit jaar bezoeken in haar cel in Managua, toen ze een eerste keer werd gearresteerd. Ze werd enkele maanden later vrijgelaten, maar is nu opnieuw gearresteerd en wordt net als toen verdacht van terrorisme. Amaya ontkent die beschuldigingen met klem. Ze werd door de politie meegenomen nadat ze drinkwater bracht naar een groep moeders in hongerstaking.

Ik ontving familie van Amaya in de Senaat om te horen hoe de situatie evolueert. Ze zit opgesloten in de beruchte gevangenis ‘El Chipote’. Na een bezoek van haar ouders daar begin deze week is ze fysiek mishandeld.

De internationale gemeenschap mag Amaya ook nu niet vergeten. Amnesty International is alvast met een petitie gestart voor haar vrijlating : https://www.amnesty-international.be/nicaragua_eis_gerechtigheid_voor_ac.... Zelf heb ik een dringende brief gemaild naar de nieuwe minister van buitenlandse zaken Philippe Goffin:

 

Senator Mark Demesmaeker                                                                                          5 december 2019

Natieplein 1

1009 Brussel

 

De heer Philippe Goffin

Minister van Buitenlandse zaken en van Defensie

 

Geachte heer minister,

Met grote bezorgdheid vestig ik uw aandacht op de situatie van onze landgenote Amaya Coppens in Nicaragua, die opnieuw is gearresteerd. Amaya is 25 jaar en heeft de dubbele nationaliteit, de Belgische en Nicaraguaanse. Ze studeert geneeskunde en is één van de gezichten van het studentenprotest tegen het autoritaire regime in Managua. Ze werd in september vorig jaar al een eerste keer opgesloten, maar begin deze zomer weer vrijgelaten.

Meneer de minister, begin dit jaar bezocht ik Amaya samen met Europese collega’s in de gevangenis ‘La Esperanza’ in Managua. We pleitten persoonlijk voor haar vrijlating bij president Ortega, we spraken met regeringsleden en met familieleden van politieke gevangenen. Dankzij de diplomatieke inspanningen en de ruime aandacht aan haar zaak werd ze vrijgelaten. Nu is ze opnieuw gearresteerd nadat ze drinkwater bezorgde aan een groep moeders die in hongerstaking zijn voor de vrijlating van hun kinderen. Amaya wordt verdacht van wapenbezit en het beramen van een terroristische aanslag. Bij haar vorige aanhouding waren er gelijkaardige beschuldigingen. Zelf ontkent ze met klem en benadrukt ze dat ze alleen op een vreedzame manier wil helpen bouwen aan een democratisch Nicaragua.

Amaya zit opgesloten in de gevangenis ‘El Chipote’. Ze zit er in een strafcel. Haar familie heeft me op de hoogte gebracht dat ze de voorbije dagen fysiek mishandeld werd. Ze lijdt ook aan astma en heeft problemen met de bloeddruk. Ouders, familie en vrienden zijn zeer bezorgd. Ik deel hun grote bezorgdheid en vraag u daarom uitdrukkelijk om uw dringende tussenkomst via onze diplomatieke kanalen.

Meneer de minister, jonge mensen als Amaya Coppens zijn de toekomst van haar land. Die toekomst laat je niet wegkwijnen in een cel. De regering van Nicaragua heeft helaas opnieuw het pad gekozen van repressie. Wij kunnen de druk opvoeren om de regering van Nicaragua een ander pad te doen kiezen, en om Amaya vrij te laten. We kunnen bij onze Europese partners aandringen om samen met één stem te spreken. De Europese Unie heeft een Associatieverdrag gesloten met Nicaragua. Daar staat een democratieclausule in. Gerichte en individuele sancties zijn een uitzonderlijke en laatste drukkingsmiddel dat desnoods kan aangewend worden. Ik reken er op dat we onze principes trouw blijven en dat onze verdragen meer zijn dan een stuk papier.
 

Met de meeste hoogachting,

 

Mark Demesmaeker

Senator

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is