Laat Carme Forcadell vrij!

Door Mark Demesmaeker op 13 december 2018

Goeiemiddag Europa, zullen we het eens over mensenrechten hebben?

De tijd tikt genadeloos verder voor Carme Forcadell.  De gewezen voorzitter van het Catalaanse parlement ging exact een jaar geleden voor het eerste naar de gevangenis.  Ze kwam meteen vrij op borg, om enkele weken later terug te keren naar een Spaanse cel.  Carme zit nu al 266 dagen opgesloten. Als één van de weinige vrouwen in een mannengevangenis in het zuiden van Catalonië.  Begin september bezocht ik haar.  Een onvergetelijk en emotioneel bezoek.

Carme Forcadell draagt het ambt van “eerste burger” van Catalonië op een serene, stijlvolle en waardige manier.  Op dezelfde manier leeft ze samen met haar medegevangenen; ze wordt door hen op handen gedragen.  Maar ieder democraat, kritische burger of empathisch mens weet dat haar opsluiting voor de volle 100% fout is.  Carme Forcadell heeft geen misdaad begaan en zit met andere woorden 266 dagen te lang in de gevangenis!

Wellicht begin 2019 start de rechtszaak tegen haar en de andere Catalaanse politieke leiders.  De openbare aanklager eist een gevangenisstraf van 17 jaar voor Carme Forcadell omdat ze goedkeuring gaf voor een parlementair debat over onafhankelijkheid. 17 jaar voor iemand die haar democratisch recht en haar plicht als parlementsvoorzitter nastreeft. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is