Maidanprotest: spelregels in Oekraïne moeten veranderen

Door Mark Demesmaeker op 16 december 2013, over deze onderwerpen: Oekraïne

Europees Parlementslid Mark Demesmaeker, heeft zich het afgelopen weekend ondergedompeld op de Maidan, het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Hij kon er vaststellen dat de grootscheepse protestbeweging in Oekraïne massaler en meer vastberaden is dan ooit.

Fundamentele rechten en vrijheden, echte democratische besluitvorming, een vrije pers, rechtszekerheid: het zijn verre droombeelden in Oekraïne. Volgens Demesmaeker beseffen de leiders op de Maidan dat het straatprotest vroeg of laat moet leiden naar een politieke oplossing. Ze kijken ook naar de EU om een rol te spelen hierbij. Want zij willen zeker zijn dat ze de omslag maken naar een maatschappij waar Europese democratische normen en waarden voorop staan.

Wil de EU die rol opnemen? Mark Demesmaeker hoopt alvast van wel. "Het moet voor iederéén een win-win zijn, voor Oekraïne zelf, voor de EU, maar ook voor Rusland, dat altijd een buur en partner van het land zal blijven. Een Associatieverdrag met de EU mag daarom een goede samenwerking met Rusland niet in de weg staan."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is