Met Jong N-VA, een hart voor vervolgde Oeigoeren

Door Mark Demesmaeker op 2 oktober 2020

Met Jong-N-VA tonen we vandaag een hart en solidariteit met een volk dat door een bijzonder moeilijke periode moet gaan. In de autonome Chinese provincie Xinjiang zitten naar schatting anderhalf miljoen mensen, vooral Oeigoeren en Kazachen, gevangen in ‘politieke heropvoedingskampen’. Ook buiten de muren van de kampen zijn deze mensen niet veilig en worden ze  geïntimideerd, gediscrimineerd en bespioneerd.

Al wat niet past binnen het één China-beleid, wordt platgewalst. In Xinjiang met de Oeigoeren en Kazachen, in Tibet met de Tibetanen…. Het is een uitgekiende strategie: een zacht imago naar de buitenwereld, gericht op economische samenwerking, ook met de EU-lidstaten. Het beeld van een grootmacht die zich openstelt voor de wereld, met ambitieuze klimaatbeloftes zelfs… Dat alles in de verwachting dat kritiek op het interne beleid zou verstommen. Achter dat mooie beeld gaat echter een meedogenloos staatsapparaat schuil.

Ondanks de vele akkoorden, dialogen en bijeenkomsten met onder meer de EU, bengelt het land nog steeds achteraan de ‘Human Freedom Index’. Het Europese parlement vroeg daarom al verdere stappen, zoals gerichte sancties tegen de Chinese verantwoordelijken voor deze repressie. Onze vraag vandaag aan de deur van de Chinese ambassade in Brussel alvast om de vervolging te stoppen, de gevangenen vrij te laten en de kampen te sluiten!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is