N-VA bezorgd om vervolging Turkse journalisten

Door Mark Demesmaeker op 18 december 2014, over deze onderwerpen: Democratie, Media, Neutrale overheid, Turkije
N-VA bezorgd om vervolging Turkse journalisten

Mark Demesmaeker, EU-Parlementslid voor de N-VA, toont zich zeer bezorgd over de vrijheid van meningsuiting in Turkije. Aanleiding zijn de recente arrestaties van journalisten en de systematische druk op de media door de Turkse staat.

“Die arrestaties, en vooral de brutaliteit waarmee ze gepaard gaan, bewijzen dat de Turkse rechtsstaat een probleem heeft”, meent Demesmaeker. “Democratische staten respecteren immers de vrijheid van meningsuiting, in overeenstemming met hun grondwet en met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

Immuunsysteem

Demesmaeker, die in een vorig leven zelf een gepassioneerd beroepsjournalist was, ziet Turkije meer en meer verglijden naar een autoritaire staat. “De essentie uitklaren was voor mij een garantie voor objectiviteit en kwaliteit. Dat Turkse collega's, onder het mom van nationale veiligheid dan nog, daarvoor de cel ingaan, maakt me kwaad! Persvrijheid in het bijzonder vormt het immuunsysteem van een gezonde maatschappij. Maar Ankara lijkt fundamenteel een andere weg te willen inslaan en neemt langzaam maar zeker de ondemocratische gebruiken aan van autoritaire grootmachten zoals Rusland, China en Iran. Wie zijn mond opendoet, is volgens Erdogan een 'extremist'. Sociale media zijn 'gevaarlijk want ze verspreiden leugens'.”

Indien de democratie in Turkije niets meer is dan een masker, moeten we volgens Demesmaeker conclusies trekken. “Niet in het minst bij de toetredingsonderhandelingen. Want noch voor Turkije, noch voor Europa komt het gebeurde de geloofwaardigheid ten goede.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is