Ook Herman Van Rompuy kan het niet laten Catalanen te schofferen

Door Mark Demesmaeker op 13 december 2013, over deze onderwerpen: Regio's in Europa

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met Spaans Eerste Minister Rajoy, liet Herman Van Rompuy optekenen dat indien de Catalanen voor onafhankelijkheid zouden kiezen, de regio als nieuwe staat de facto buiten de EU vallen. N-VA-Europarlementslid Mark Demesmaeker noemt de uitspraken van Van Rompuy politiek geïnspireerd en zonder wettelijke grond.

"Juristen, onder wie een voormalig rechter bij het Europees Hof van Justitie, verzekeren ons dat dergelijke dreigementen absoluut geen grond hebben. Meer nog, nieuwe staten kunnen niet zomaar van vandaag op morgen uit de EU vallen."

Met zijn uitspraken lijkt Van Rompuy indirect steun te verlenen aan zijn EVP-partijgenoot Rajoy, die net voordien de aankondiging van een Catalaans onafhankelijkheidsreferendum in november 2014 ongrondwettelijk verklaarde.

Demesmaeker benadrukt dat het aan de inwoners van Catalonië toekomt om hun toekomst zélf te bepalen: "Europa kan alleen maar groeien dankzij de dynamiek van zijn burgers en naties. Het zou de vertegenwoordigers van Europese instellingen dan ook sieren als ze hun kop niet langer in het zand zouden steken voor de democratische en vreedzame processen die zich in Schotland, Catalonië … maar ook in Vlaanderen en Baskenland aan het voltrekken zijn."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is