OOK NIEUWE EUROPESE COMMISSIE ONTWIJKT CATALAANSE KWESTIE

Door Mark Demesmaeker op 2 december 2019

Deze week woon ik in de Finse hoofdstad Helsinki de conferentie bij van leden van het Europees Parlement en nationale parlementsleden die het EU beleid opvolgen. (de ‘COSAC’ of Conference of Parliamentary Committees for Union Affairs of Parliaments of the European Union). Op de agenda onder andere het Finse voorzitterschap van de Raad van de EU, de ontwikkeling van de rechtsstaat en het Handvest van de Grondrechten van de EU, een gedachtenwisseling met Europees Commissaris Serfcovic, een debat over de klimaatstrategie voor de EU en een gedachtenwisseling over Brexit met hoofdonderhandelaar van de Commissie Michel Barnier.

Zowel tijdens een debat over de Europese grondrechten als tijdens de gedachtenwisseling met commissaris Sefcovic bracht ik de Catalaanse kwestie ter sprake in de hoop dat de Commissie eindelijk het stilzwijgen over de politieke repressie in Spanje zou doorbreken. Helaas maakt de nieuwe Europese Commissie Von der Leyen geen enkel verschil met de vorige van Juncker. De Commissaris bleef in de slechte oude traditie Oost-Indisch doof en negeerde de vraag volledig. Zo weten we alweer waar we staan. De Europese Commissie heeft de mond vol van het beschermen van onze fundamentele en rechten en vrijheden, maar is -als puntje bij paaltje komt- hierin bijzonder selectief. Ondertussen moeten 9 Catalaanse politieke gevangenen jarenlange gevangenisstraffen uitzitten omwille van een vreedzame en democratische overtuiging. Internationale organisaties trekken aan de alarmbel, maar de EU zelf blijft het probleem ontwijken.

Mijn tussenkomst bij Commissaris Sefcovic:

“(…) Ik wil nog even terugkomen op onze discussie vanmorgen over fundamentele rechten en vrijheden, democratie en rechtsstaat. De vorige Commissie was gekenmerkt door ‘twee maten en twee gewichten’, door double standards… waar sommige lidstaten op de vingers werden getikt en andere bewust niet. Het straal negeren van de onaanvaardbaar harde repressie tegen Catalaanse politieke en sociale leiders in Spanje is ons allemaal opgevallen. Het is niet alleen opgevallen, velen vinden dit ook stuitend. En ik hoop dat we nu een Europese Commissie hebben die niet selectief is bij het beschermen van onze grondrechten als Europese burgers…. en die proactief de principes van dialoog vooropstelt in plaats van repressie ten aanzien van lidstaten die die principes schenden. Politici en sociale leiders opsluiten en hard veroordelen tot lange gevangenisstraffen voor hun democratische en vreedzame overtuiging… dat Commissaris is verkeerd, het is on-Europees. En we wachten op de eerste Europese Commissaris die dit openlijk zegt in plaats van weg te kijken en vragen daarover te negeren."

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is