Op de bres voor Rohingya!

Door Mark Demesmaeker op 12 december 2017

“Georganiseerd, gecoördineerd en systematisch.” Zo worden de gewelddadige aanvallen van het Birmese leger en de boeddhistische bendes op de Rohingya omschreven in een rapport van het VN-mensenrechtenbureau.

Sinds augustus joeg etnische zuivering 620.000 Rohingya op de vlucht naar buurland Bangladesh. Hun platgebrande dorpen en vermoorde familieleden lieten ze achter.

In november ondertekenden Bangladesh en Myanmar een intentieverklaring over hun repatriëring. Een stap in de goede richting die toch ook vragen doet rijzen.

Op welke manier zal de repatriëring verlopen? Waar zullen die mensen worden hervestigd? En hoe zullen ze worden opgevangen in een land dat hen decennia lang heeft achtergesteld?

Er is maar één echte, menselijke oplossing voor deze crisis. De Rohingya een veilige wettelijke status bieden door hen een nationaliteit te geven. We mogen niet aanvaarden dat mensen als verworpenen moeten leven, omwille van hun geloof of afkomst.

Daarom vraag ik de Hoge Vertegenwoordiger de schrijnende behandeling van de Rohingya blijvend te veroordelen en samen met onze Aziatische partners te werken aan een vreedzame oplossing.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is