n deze conferentie, waarbij niet enkel leden van het Europees Parlement maar ook leden van de nationale parlementen in de Europese Unie het woord namen, stond de steun aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland voorop.

Deze oorlog betekende een keerpunt in het buitenlands- en veiligheidsbeleid van de Europese Unie. De conferentie pleitte voor een verdere eendrachtige Europese steun aan de slachtoffers van de oorlog. Tegelijk drukte de conferentie haar bezorgdheid uit over de bescherming van de Westelijke Balkan tegen mogelijke Russische agressie en pleitte zij voor een verdere uitbreiding van de Europese Unie. De conferentie drukte ook de wens uit voor een grotere strategische onafhankelijkheid, onder meer op  het punt van energie, van grootmachten als China en Rusland.

Senator Mark Demesmaeker hield een pleidooi voor Europese solidariteit met de inwoners van Oekraïne die hen moet toelaten om de komende wintermaanden door te komen. Daarbij gaat het in de eerste plaats om praktische hulp, onder meer in de vorm van de levering noodgeneratoren, medisch hulpmateriaal en andere goederen die voor de bevolking op het terrein het verschil kunnen maken.

https://www.senate.be/www/?MIval=/index_senate&MENUID=55000&LANG=nl&PAGE...

Onderwerpen