Puigdemont: "Spaanse gerecht staat zwak tegen mij"

Door Mark Demesmaeker op 6 december 2017

De Spaanse onderzoeksrechter schrapt het Europese en het internationale aanhoudingsmandaat tegen de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en de vier ministers in België. Voor Puigdemont is dit het bewijs dat het gerecht in zijn thuisland zwak staat.

Advocaat Paul Bekaert, die Puigdemont en een aantal ministers bijstaat, is blij met de intrekking van het aanhoudingsbevel. "Dit is goed nieuws", zegt hij. "Het betekent dat de procedure bij de Belgische justitie vervalt."

Vanwaar plots deze beslissing? "De Spaanse onderzoeksrechter is bang dat het Belgische gerecht Puigdemont niet voor alle vijf de tenlastenleggingen zal overleveren", legt Bekaert uit. Een voorbeeld: in de Belgische wetgeving is niet duidelijk of 'rebellie' -één van de feiten waarvan Puigdemont in eigen land verdacht wordt - strafbaar is. "Stel: de Raadkamer beslist om hen voor twee van de vijf feiten over te leveren. Dan kan Spanje hen ook slechts voor die specifieke misdrijven vervolgen, en dat wil het Spaans gerecht vermijden", zegt Bekaert. Het zou ook betekenen dat Puigdemont en de ministers die naar België zijn gevlucht een lagere straf riskeren dan de Catalaanse politici die in Spanje zijn gebleven. Bekaert: "De onderzoeksrechter vindt dat een vorm van discriminatie tegenover wie is gebleven."

Na de intrekking van het Europese aanhoudingsbevel, maakte de Spaanse rechter bekend dat ook het internationale aanhoudingsmandaat niet meer geldt. Puigdemont en zijn ministers kunnen dus enkel nog gearresteerd worden op Spaanse bodem. Toch gaat het Spaanse gerecht ervan uit dat Puigdemont én de vier ministers vrijwillig terugkeren naar hun thuisland voor de verkiezingscampagne. Maar ze kunnen ook in België blijven om zijn campagne te voeren.

Direct de cel in

Volgens N-VA-Europarlementslid Mark Demesmaeker, die gisteren met Puigdemont en zijn vier ministers lunchte, is het uitgesloten dat Puigdemont België verlaat. "In Spanje vliegt hij direct de cel in", klinkt het. "Hij is in elk geval zeer gelukkig met deze uitspraak. Het is bijna een triomf én een bewijs dat de Spaanse justitie zwak staat tegenover hem."

Het Brussels parket legt vandaag een verzoekschrift neer om de zaak opnieuw te behandelen. "Het Openbaar Ministerie zal de beslissing van het Spaanse Hooggerechtshof bevestigen. De rechter zal niet anders kunnen dan besluiten

dat de hangende procedure zonder voorwerp geworden is", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is