Slava Ukraini! Oekraïense middenveld verdient steun & respect van de EU

Door Mark Demesmaeker op 12 december 2018

Op 21 maart 2014 werd het Associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne getekend, na de 'Euromaidan' revolutie. De overeenkomst voorziet betere economische en politieke samenwerking, in ruil voor grondige democratische hervormingen. Het Europees parlement volgt dit op en brengt verslag uit. Mark Demesmaeker kwam als lid van de parlementaire Delegatie EU-Oekraïne tussen in het debat en riep vooral op om het actieve maatschappelijke middenveld niet in de steek te laten:

Mijn tussenkomst:

"Ik volg de evolutie in Oekraïne nu al enkele jaren. Vóór, tijdens en na de Euromaidan ‘Revolutie van de Waardigheid’. Wat altijd het meeste indruk op mij heeft gemaakt, zijn de ontmoetingen met het zeer actieve en het zeer bewuste maatschappelijke middenveld. Dat middenveld is de motor geweest van de omwenteling en is dat nog altijd. 5 jaar geleden, sinds eind 2013 de Euromaidan revolutie begon, heeft de samenleving een belangrijke keuze gemaakt: een keuze voor een democratisch model met respect voor de rechtsstaat, een keuze voor een Europese toekomst, een keuze voor een Associatieovereenkomst met de EU. Grote buur Rusland heeft die zelfstandige keuze meteen beantwoord met hybride en openlijke agressie, met annexatie en bezetting. En die stopt niet, met op dit moment een directe confrontatie in de Zee van Azov. Ondanks die moeilijke context is het land de weg ingeslagen van moeilijke, verregaande hervormingen. De EU heeft daar veel in geïnvesteerd. Gaat het grondig en snel genoeg om het land echt van aanschijn te doen veranderen, om alle vormen van corruptie uit te bannen? Zeker niet. Het kan altijd beter, en sneller...

Maar ook hier is het opnieuw het middenveld dat zijn politici bij de les houdt en de geest van de Euromaidan revolutie levend houdt. Zij zijn onze grootste bondgenoten. Wel voor hen is het belangrijk hier het signaal geven dat wij hen nooit zullen achterlaten, dat zij van onze steun kunnen blijven genieten.

Ik hoop dat ze horen: Slava Ukraini!"

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is