Toestand van democratie in Maleisië onrustwekkend!

Door Mark Demesmaeker op 17 december 2015

Maleisië glijdt af naar een autoritaire staat. Vandaag is het er riskant vreedzaam te manifesteren en een geel t-shirt te dragen. De kleur werd synoniem van landverraad. Zoveel angst voor de democratie belooft weinig goeds. 

Het Nationaal Front - of Barisan Nasional - is al 58 jaar aan de macht maar baseert haar legitimiteit nog altijd op archaïsche koloniale wetten: vrijheid van meningsuiting en pers kunnen te gemakkelijk beperkt worden. De wetsvoorstellen zijn in hoge mate op de sharia gebaseerd. Verklaarde Maleisië niet dat het zichzelf wenst te profileren in de internationale arena als een gematigde moslimstaat die de strijd aangaat tegen het islamitische extremisme?

En wat met de rechten voor minderheidsgroepen? De inheemse volkeren als de Orang Asli blijven kampen met het probleem van de erkenning van hun eigendomsrechten.

Ik roep premier Razak en zijn mensen op om de parlementaire democratie te respecteren. De Unie moet druk uitoefenen en hiervoor de lopende onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord en de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst aangrijpen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is