Universele mensenrechten zwaar onder druk

Door Mark Demesmaeker op 10 december 2014, over deze onderwerpen: Afrika, Conflict in Syrië, Europese Commissie, Gelijke kansen, Oekraïne
Universele mensenrechten zwaar onder druk

Vandaag, exact 52 jaar na de ondertekening van de Verklaring van de Rechten van de Mens, staan mensenrechten meer dan ooit onder druk. Europees Parlementslid Mark Demesmaeker stuurt daarom op deze dag elk uur een tweet over een specifiek mensenrechtenprobleem uit. Dat is nodig, want 2014 is voor hem een nieuw dieptepunt in de naleving van de mensenrechten.

De ongeziene brutaliteit van IS, de foltermethodes van strijdende partijen in Oost-Oekraïne en het ontbreken van godsdienstvrijheid en geloofsvervolging in veel landen zijn ronduit problematisch. Maar ook binnen de Europese Unie worden nog steeds mensenrechten geschonden, van persvrijheid tot politieke vervolgingen.

Toch zijn er lichtpunten. De sociale media laten ons toe de bestaande schendingen sneller en gemakkelijker wereldkundig te maken. Ook het werk van klokkenluiders zorgt ervoor dat de maatschappij over de universele mensenrechten kan waken.

De EU moet een actieve rol blijven spelen in dit debat. Haar positie als handelsblok is een sterke hefboom om hervormingen te introduceren in verre landen. Europa bezit op vlak van respect en tolerantie de oudste tradities ter wereld. Die houding moet de EU zien over te brengen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is