Vlaamse kerstwensen voor Baskische politieke gevangenen

Door Mark Demesmaeker op 22 december 2015

Aan de vooravond van Kerstmis verstuurt Europarlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) 412 kerstkaarten naar evenveel Baskische politieke gevangenen. Hiermee wil hij hen een hart onder de riem steken én het controversiële spreidingsbeleid van de Spaanse en Franse staat aanklagen.

Baskenland telt 412 politieke gevangenen, slechts drie onder hen verblijven in een gevangenis in de regio. " Dit is het gevolg van een erg controversieel spreidingsbeleid dat de Spaanse staat al decennialang hanteert in hun behandeling van Baskische gevangenen. In een poging om hen psychisch te kraken, worden zij verspreid en geïsoleerd opgesloten. Vaak honderden kilometers weg van Baskenland, moeilijk bereikbaar voor ouders, kinderen en vrienden. Internationale mensenrechtenorganisaties klagen de wantoestanden al jarenlang aan. Voorlopig echter zonder resultaat."

Het gevangenisregime legt een zeer zware druk op honderden Baskische families. " Vijftien procent van de Baskische gevangenen zit in een cel op meer dan 1000 kilometer van huis. Die enorme afstanden zijn een serieuze hap uit het budget van vele Baskische families. Voor ouderlingen en kinderen is de afstand te ver. Als gevolg hiervan is het aantal bezoeken dat gevangenen krijgen erg beperkt. De kerstperiode is traditioneel zeer druk, honderden Basken zijn onderweg naar een verre gevangenis. Niet zonder gevaar; auto-ongevallen kosten de afgelopen jaren het leven aan 16 mensen. Een haast onzichtbare tol."

Als lid van de Baskische Vriendschapsgroep in het Europees Parlement* laakt Demesmaeker de houding van de Spaanse staat. "Bij de vredesonderhandelingen is één hoofdrolspeler afwezig. Madrid blijft doof voor de vredesverlangens van het Baskische volk en gaat zonder verpinken verder met haar brute beleid tegen Baskische nationalisten. Ik roep dan ook op om het spreidingsbeleid van Baskische gevangen te beëindigen en hen dichterbij huis te brengen. Het is een voorwaarde om een rechtvaardige en duurzame vrede in de regio te bereiken."

 

 * In het Europees Parlement ijvert de "Baskische Vriendschapsgroep" al verschillende jaren voor EU-steun aan een vreedzame oplossing van het Baskisch conflict.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is