Wakker worden, Europa!

Door Mark Demesmaeker op 13 juni 2019

In Madrid is het proces tegen 12 Catalaanse leiders afgelopen. Raül, Carme, Jordi, Joaquim, Jordi, Josep, Carles (Mundo) Dolors, Jordi, Santi, Dolers en Oriol wachten nu op een uitspraak.  Voor vele Catalanen & internationale vrienden kan dat niet anders dan de onmiddellijke vrijspraak zijn! Want elke veroordeling is meteen ook een aanval op de democratie.  De rechtszaak duurde 4 maanden. Een intense periode met getuigenissen die vaak tot de verbeelding spraken. Ik zag moedige Catalaanse beklaagden, die niet enkel de verdediging voor zichzelf voerden maar ook voor het universele recht op zelfbeschikking van ieder volk en van ieder mens.  Aan de andere kant van het hof zag ik ijverige rechters, koortsachtig op zoek naar bewijs voor ‘geweld’ en ‘rebellie’. Toen bleek dat hiervoor geen enkele aanwijzing was, werd een maar naar een nieuw betekenis voor de twee begrippen gezocht.  De rechtszaak speelt zich af tegen een ontzettend boeiende historische en politieke achtergrond.  Drie weken geleden werden tijdens Europese verkiezingen mensen verkozen die hun democratische mandaat blijkbaar niet mogen opnemen.  Zij worden gesaboteerd door Madrid, maar ook door overijverige Europese ambtenaren in Brussel.

Om Europese leiders er aan te herinneren dat de EU vandaag politieke gevangenen heeft, stonden we vandaag opnieuw op de barricade. 
Vlakbij de Europese Commissie was onze boodschap niet mis te verstaan! Vertegenwoordigers van het volk horen thuis in een parlement, niet achter tralies.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is