Wollige taal is niets voor Kabila

Door Mark Demesmaeker op 1 december 2016

Vandaag riep ik de Hoge Vertegenwoordiger voor het Europese buitenlandbeleid Mevrouw Mogherini op om niet langer wollige taal te spreken tegen de Congolese president.

Met andere woorden:

“Meneer Kabila, we verwerpen uw pogingen om u vast te klappen de macht. We verwerpen de beslissing om de verkiezingen uit te stellen tot april 2018. We steunen de eis van middenveld en oppositie, 'le Rassemblement': verkiezingen vóór het einde van 2017!”

Kabila kan geen deel van de oplossing meer zijn. De aanstelling van Samy Badibanga tot eerste minister is een doorzichtig schijnmaneuver. 

Ofwel treedt Kabila af en organiseert een interim-president verkiezingen. Ofwel start hij een inclusieve dialoog waarbij hij een oplossing aanreikt. Daarom steunen we de bemiddelingspogingen van de nationale bisschoppenconferentie CENCO.

Woorden zijn niet voldoende. Waarom starten we niet onmiddellijk de procedure krachtens artikel 96 van de Cotonou overeenkomst? Waarom geen gerichte sancties voor ambtenaren en legerfunctionarissen voor de schendingen van mensen- en burgerrechten? 

De gearresteerde politieke tegenstanders en journalisten moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten worden.

En er is tot slot ook het groter plaatje: Vrede en veiligheid kunnen in Congo alleen gegarandeerd worden in een permanente dialoog van de landen in het gebied van de Grote Meren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is