De bijzondere oproep van Theo Francken en Mark Demesmaeker aan Didier Reynders

Door Theo Francken, Mark Demesmaeker op 11 september 2019, over deze onderwerpen: Regio's in Europa
Vraag van Theo Francken aan Didier Reynders

De N-VA blijft aandacht vragen voor de Catalaanse kwestie. Woensdag schonk Kamerlid Theo Francken een Catalaans lintje aan afscheidnemend minister Didier Reynders. Reynders wordt binnenkort Europees Commissaris, onder meer bevoegd voor de naleving van de rechtsstaat. Kamerlid Francken hoopt dat Reynders aandacht zal geven aan het Catalaanse conflict. “Als je streng bent voor Polen en Hongarije, moet je dat ook zijn voor de politieke processen in Spanje”, zegt Theo Francken.

Mark Demesmaeker in Barcelona

11 september is de Catalaanse nationale feestdag. Traditioneel komen de Catalanen dan massaal op straat. Namens de N-VA neemt senator Mark Demesmaeker deel aan de zogenaamde Diada. In De Ochtend doet hij dezelfde oproep aan Reynders als Theo Francken. “De politieke situatie zit nog altijd muurvast, er is nog geen begin van dialoog. Ook dat de Europese Unie de andere kant blijft opkijken, verbittert de Catalanen”, zegt Mark Demesmaeker.

Catalaanse politieke gevangenen

Ongetwijfeld gaat er vandaag opnieuw veel aandacht naar de Catalaanse politieke gevangenen. Sommigen zitten al twee jaar in voorhechtenis voor hun aandeel in het onafhankelijkheidsreferendum van twee jaar geleden. Het proces tegen de Catalanen is afgerond, het is nu nog wachten op de uitspraak.

Laat ze vrij

Voor de N-VA is de vervolging van mensen voor hun politieke overtuiging een rechtsstaat onwaardig. Onze partij pleit voor dialoog tussen Catalanen en Spanje én voor bemiddeling door Europa. Wat de Catalaanse politieke gevangenen betreft, heeft de N-VA maar één boodschap: laat ze vrij!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is