U bent hier
Duizenden Catalanen protesteren in Straatsburg tegen buitenspel zetten democratie

In Straatsburg kwamen voor de openingszitting van het Europees Parlement duizenden Catalanen en sympathisanten samen voor een protestactie. Ze klagen aan dat de drie verkozen Catalaanse Europarlementsleden Carles Puigdemont, Toni Comin en Oriol Junqueras hun mandaat niet kunnen opnemen door toedoen van de politiek repressie in Spanje. “Het is onaanvaardbaar dat de democratie door Madrid buitenspel gezet wordt, omdat de uitslag van de Europese verkiezingen niet naar haar zin is”, zegt Mark Demesmaeker.
Duizenden Catalanen en sympathisanten protesteren in Straatsburg
Meer dan 4.000 Catalanen en sympathisanten verzamelden aan het Europees Parlement in Straatsburg om hun ongenoegen te uiten over het feit dat drie verkozen Catalaanse Europarlementsleden hun zetel niet kunnen opnemen. Het gaat om voormalig minister-president Carles Puigdemont en de oud-ministers Toni Comin en Oriol Junqueras. Nochtans raakten ze alle drie democratisch verkozen bij de recente Europese verkiezingen.
Democratisch verkozen Catalanen mogen niet zetelen
Carles Puigdemont en Toni Comin leven in België in ballingschap, omdat ze in Spanje dreigen te worden opgepakt. Daarom konden ze na hun verkiezing als Europees Parlementslid niet naar Spanje terugkeren om er de getrouwheidsgelofte af te leggen, een vereiste voor alle Spaanse kandidaat-Europarlementsleden. Ook voor Oriol Junqueras, die in Spanje nog steeds in de gevangenis zit, was het niet mogelijk om de gelofte af te leggen. Hij mocht van het hooggerechtshof de cel niet verlaten. Om die reden weigerden de Spaanse autoriteiten hun namen door te geven aan het Europees Parlement als verkozen parlementsleden. Daardoor blijft hun stoel in het Europese halfrond leeg.
Democratie buitenspel gezet
Ook Mark Demesmaeker voert mee actie in Straatsburg. “Carles Puigdemont, Toni Comin en Oriol Junqueras zijn alle drie democratisch verkozen”, zegt hij. “Bovendien vertegenwoordigen ze 2,3 miljoen Catalanen. Het is onaanvaardbaar dat de democratie door Madrid buitenspel gezet wordt, omdat de uitslag van de Europese verkiezingen niet naar haar zin is.”
De zaak krijg hoe dan ook nog een staartje. “De controverse over de politieke repressie in Spanje wordt op deze manier op het Europese niveau getild. Dit heeft geen voorgaande”, zegt Mark Demesmaeker. “Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg zal zich moeten buigen over de zaak. De Catalanen vragen respect voor de democratie en voor hun stem. Dit moet elke democraat in Europa ter harte gaan."
N-VA steunt protestactie aan Vlaams Parlement
Ook aan het Vlaams Parlement steunde een delegatie van de N-VA, met onder anderen Vlaams volksvertegenwoordigers Annabel Tavernier, Allessia Claes, Karl Vanlouwe en Kamerleden Theo Francken en Darya Safai, de Catalaanse protestactie in Straatsburg. “Het is een schande dat de drie parlementsleden hun mandaat niet mogen opnemen”, zegt Theo Francken.
Massaal protest Straatsburg tegen buitenspel zetten democratie in Catalonië : 3 verkozen parlementsleden mogen vandaag hun mandaat niet opnemen! 2,3 million votes can’t be silenced. Stop political repression @NVA_EU #FreeCatalanPoliticalPrisoners pic.twitter.com/oJa8VTl2zb
— Mark Demesmaeker (@markdemesmaeker) 2 juli 2019