Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt is tevreden dat er nu eindelijk een parlementair debat over Catalonië mogelijk is. Haar collega's Mark Demesmaeker, Helga Stevens en Sander Loones zijn sinds afgelopen weekend in Catalonië en maakten de gewelddadige Spaanse repressie van dichtbij mee.

“Het is een schande dat de Europese burgers zo lang moesten wachten op een debat, terwijl de escalatie al weken en maanden zichtbaar was", stelt Van Bossuyt. "Niemand kan zeggen dat hij verbaasd was door het Spaanse geweld. De EU heeft aan haar democratische plichten verzaakt en haar eigen draagvlak serieus aangetast.”

Vriendjespolitiek?

“Maandenlang weigerde de Commissie om op te roepen tot dialoog tussen Madrid en Barcelona, wat de kiemen van dit conflict alleen maar versterkte", merkt Mark Demesmaeker op. "In andere landen is de Commissie er als de kippen bij om de Europese waarden te verdedigen, en terecht. Maar tegenover Spanje bleef ze muisstil. Is dat misschien omdat Commissievoorzitter Juncker en Spaans premier Rajoy deel uitmaken van dezelfde christendemocratische fractie? Dat zou een onverdedigbaar staaltje vriendjespolitiek zijn.”

“De Europese Commissie gooit zelfs bloemetjes naar premier Rajoy, die gemaskerde en zwaarbewapende stoottroepen zijn eigen bevolking laat aanvallen", aldus Sander Loones. "Zijn leiderschap stoelt op wapenstokken en rubberkogels. Wat een Europese lidstaat onwaardig is, krijgt steunbetuigingen vanuit het Berlaymontgebouw. Commissievoorzitter Juncker moet zijn conclusies trekken en opstappen, zoveel is duidelijk. En er moet werk gemaakt worden van correcte en ernstige internationale bemiddeling.”

Sterk signaal

Helga Stevens hoopt alvast op een sterk signaal van het Europees Parlement in dit Catalonië-debat: "Wie denkt zoete broodjes te kunnen bakken met deze Spaanse premier Rajoy, wie dit nu nog een 'interne Spaanse kwestie' noemt, die bewijst Europa trouwens ook geen dienst."