Fotoactie voor de opgesloten Catalaanse parlementsvoorzitter Carme Forcadell

Door Peter Luykx, Helga Stevens, Mark Demesmaeker, Marc Hendrickx op 13 december 2018, over deze onderwerpen: Europees beleid, Regio's in Europa
 Peter Luykx met de affiche van Forcadell

De N-VA laat de Catalaanse politieke gevangenen niet los. Dondernamiddag voerden onze parlementsleden in de Kamer een fotoactie waarmee ze hun steun betuigden voor de voormalige Catalaanse parlementsvoorzitter Carme Forcadell. Forcadell zit al meer dan 250 dagen in voorhechtenis opgesloten in de cel. Ze zit daar omdat ze in haar functie van parlementsvoorzitter de goedkeuring gaf voor de debatten over onafhankelijkheid. Ze wordt beschuldigd voor rebellie en riskeert een gevangenisstraf van 17 jaar.

PS protesteert

Het doel van de fotoactie, die navolging kreeg in heel Europa, is om dat onrecht onder de aandacht te brengen van de Europese leiders. De Kamerleden van de N-VA namen met volle overtuiging deel aan deze actie. Maar dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Toen Kamerlid Peter Luykx de affiche van Forcadell bovenhaalde tijdens de plenaire zitting, begon de PS zwaar te protesteren. Hierop werd Luykx geboden de affiche op te bergen.

Ook in het Europees Parlement namen tal van parlementsleden deel aan de fotoactie ter ondersteuning van Carme Forcadell. Onder hen N-VA-Europarlementsleden Mark Demesmaeker en Helga Stevens.

En in het Vlaams Parlement deed Marc Hendrickx mee. Op Twitter staan alle deelnemers gebundeld onder de hashtag #FreeForcadell.

De N-VA steekt ook dit jaar de Catalaanse politieke gevangenen een hart onder de riem met een kerstkaartenactie. Wilt u ook een kaart sturen? Hier leest u er alles over.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is