Verbod op oxo

De maatregelen focussen op de tien plastic wegwerpproducten die het meeste worden gevonden op de Europese stranden. Plastic borden en bestek worden verboden. Daarnaast komt er een verbod op producten uit oxo-afbreekbaar plastic. Lidstaten moeten ook inzetten op een verminderd gebruik van plastic voedselcontainers en plastic drankbekers voor eenmalig gebruik. Verder dragen een verbeterd productontwerp, etikettering en bewustwordingsacties bij aan het voorkomen van zwerfafval.

Vlaanderen strenger

Een andere blikvanger is dat lidstaten tegen 2029 90 procent van de plastic drankflessen voor eenmalig gebruik apart moeten inzamelen. Bovendien moeten alle drankflessen tegen 2030 voor 30 procent uit gerecycleerd plastic bestaan. Vlaanderen heeft hier wel een scherpere recyclagedoelstelling voor plastic flessen van 90 procent tegen 2022 en een doelstelling van 50 procent gerecycleerd plastic voor PET-flessen tegen 2025.

Plastic peuken

Ook bindt Europa nog de strijd aan met plastic sigarettenfilters. “Een plastic sigarettenpeuk breekt niet af en één peuk kan tot 500 liter water vervuilen. Producenten van tabaksfilters met plastic moeten meebetalen voor de opruimkosten en voor de noodzakelijke publieke infrastructuur om deze peuken in te zamelen.”

Producenten betalen mee

Essentieel is dat producenten voortaan moeten meebetalen voor de opruiming van zwerfafval. “Dit is ontegensprekelijk een belangrijke stap vooruit. In Vlaanderen dragen producenten al bij in de strijd tegen zwerfvuil, bijvoorbeeld via bewustwordingsacties van Mooimakers. Maar het Europese voorstel gaat verder en zorgt voor een structurele en kostenefficiënte oplossing”, besluit Europarlementslid Demesmaeker.