Wie?

We vormden een delegatie van 35 parlemenstleden uit 11 Europese lidstaten. Zowel uit het Europees parlement als nationale parlementen. De groep vertegenwoordigt het parlementair netwerk ‘United for Ukraine’ (U4U), dat enkele weken geleden werd opgericht. MEP Andrius Kubilius, gewezen premier  van Litouwen nam daarvoor het initiatief, ik ben één van de medeoprichters. Het netwerk telt ondertussen een paar honderd parlementsleden uit meer dan 30 landen, ook de VS en Canada, en overlegt vaak met de collega’s uit Oekraïne en met specialisten om onze politieke actie te coördineren op het vlak van humanitaire bijstand, sanctiebeleid, wapenleveringen, heropbouw…

Waarom?

De uitnodiging voor een fysiek bezoek kwam van de voorzitter van het Oekraïense parlement Ruslan Stefanchuk. Niet alleen voor onze collega’s in de Verkovna Rada, maar vooral voor de bevolking was het een belangrijk signaal van nabijheid, steun en solidariteit. De Russische leugens die nog altijd doorsijpelen moeten ontkracht worden. Wat we gezien en gehoord hebben, bevestigt dat Rusland op grote schaal en systematisch oorlogsmisdaden pleegt, bewust burgers viseert en daarover liegt.

Wat?

We hadden een politiek overleg in de Verkovna Rada, het parlement hartje Kyiv, maar het belangrijkste was een bezoek aan Irpin en Bucha. De twee plaatsen liggen naast elkaar, op de weg naar Kyiv. De beelden van de chaotische evacuatie van burgers langs de kapotte brug over de Irpin rivier, en van de doodgeschoten burgers in de straten van Bucha zijn ondertussen welbekend. Nog zegt Rusland dat alles in scène is gezet en dat er geen burgerdoelen aangevallen worden. Niets is verder van de waarheid!

Rusland liegt!

De omvang van de vernielingen is groter dan wat we verwacht hadden. In Irpin zijn hele woonblokken gebombardeerd en uitgebrand, maar evengoed scholen, winkels en opslagplaatsen, kindercrèches… zonder uitzondering burgerlijke gebouwen met geen enkel militair belang. De televisiebeelden of foto’s kunnen nooit de echte omvang weergeven. Pas als je door de stad wandelt, de verschroeide lucht ademt, het glas en andere scherven onder je voeten hoort kraken temidden een ijzige stilte, komt de omvang echt binnen.  In Bucha hadden we gesprekken met inwoners, met de gemeentesecretaris… Hun getuigenis aan het massagraf waar forensisch onderzoek gaande is op de 300 lichamen, heeft op iedereen van het team een onuitwisbare indruk nagelaten. Hun eigen beelden van gefolterde en vermoorde burgers van hun stadje, kunnen en zullen nooit gepubliceerd worden. Ze bewijzen hoe de Russische soldaten als beesten te werk gingen. De slachtoffers zijn bijna allemaal burgers. Sommigen werden gruwelijk gefolterd. Vrouwen en minderjarige meisjes werden herhaaldelijk verkracht. Ondraaglijk wordt het als je denkt aan wat die mensen gedurende die laatste uren van hun leven hebben moeten doorstaan. De dag voor onze aankomst werd nog een vermoorde familie gevonden: meisje van 8, beide ouders en de grootvader. Dit is het werk van terroristen. Rusland liegt over wat hun troepen hebben gedaan en aan wie ze het hebben aangedaan. Gerechtigheid moet geschieden, de daders en opdrachtgevers van deze oorlogsmisdaden tegen burgers moeten gestraft worden, de overlevenden moeten geholpen worden, Oekraïne moet deze oorlog tegen het absolute kwaad winnen.

Onderwerpen