Vandaag zijn we allemaal Catalanen

Door Mark Demesmaeker, Peter Luykx, Jan Van Esbroeck op 7 december 2017, over deze onderwerpen: Regio's in Europa

Vandaag palmen duizenden Catalanen de buurt rond het Brusselse Jubelpark in. Zij roepen Europa op om hun recht op zelfbeschikking te respecteren en eisen de vrijlating van alle Catalaanse politieke gevangenen. De N-VA sluit zich aan bij dit vreedzame protest en zal met een ruime delegatie parlementsleden aanwezig zijn.

Europa moet dialoog mogelijk maken

“Vandaag zijn we allemaal Catalanen”, zegt Europarlementslid Mark Demesmaeker. “Europa moet een dialoog tussen Catalonië en Spanje mogelijk maken, maar de Europese elite gaat net erg krampachtig om met deze crisis. Waarom mogen de Catalanen niet zelf beslissen over hun politieke toekomst? Die vraag is bijna een taboe in de Europese instellingen.”

Verontwaardiging over politieke gevangenen

Kamerlid Peter Luykx vindt het bovendien onaanvaardbaar dat er anno 2017 politieke gevangenen in Europa opgesloten zitten: “Waar blijft in godsnaam de verontwaardiging? Wanneer veroordeelt Europa eindelijk de opsluiting van Catalaanse leiders en democratisch verkozen politici? Het lijkt erop dat de Spaanse premier Rajoy rugdekking krijgt van zijn hooggeplaatste vrienden uit de EVP-fractie.”

Uitslag Catalaanse verkiezingen respecteren

“De Catalanen hebben aangekondigd dat zij de uitslag van de verkiezingen op 21 december zullen respecteren. Wat de uitslag ook wordt. Wel, dat signaal verwachten wij ook van Madrid en de Europese leiders”, besluit Vlaams Parlementslid Jan Van Esbroeck. “Wie het resultaat van een stembusgang niet aanvaardt, begraaft de democratie.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is